Culinair met paddenstoelen

Pak deze kerst culinair uit met paddenstoelen. Ze bieden tal van mogelijkheden om je culinair mee te onderscheiden. Bekijk ons totaal assortiment wilde en gecultiveerde paddenstoelen en laat je inspireren.

Plaattaart van paddenstoelen met bacon en salie

Ingrediënten:

Voor de plaattaart:

  •  1 plak Tante Fanny pizzadeeg
  •  3 portobello’s
  •  12 plakjes bacon
  •  ⅙ bos salie
  •  500 gram paddenstoelen
  •  2 eetlepels roomboter
  •  2 eetlepels fijngehakte peterselie
  •  O’life Culinaise truffel
  •  1 theelepel paddenstoelenpoeder
  •  Versgemalen peper
  •  Fleur de sel
Voor de tapenade:

  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 1 gesnipperd teentjeknoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes oregano
  • 8 takjes fijngeseden platte peterselie
  • 2 grote el uitgelekte zilveruitjes
  • 2 grot el uitgelekte kappertjes
  • Versgemalen peper
  • Fleur de sel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Hak voor de tapenade de kastanjechampignons fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een anti-aanbakpan en fruit er de sjalot en de knoflook in aan.
  3. Voeg de champignons toe en laat fruiten tot het vocht is verdampt. Kruid met zout en peper.
  4. Schep in de keukenmachine, voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een niet te fijne tapenade. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als het te dik blijft.
  5. Leg het pizzadeeg op een bakmatje op een bakplaat en snijd er een grote cirkel van. Steek er in het midden nog een cirkel uit, zodat een ‘wiel’ ontstaat.
  6. Smeer lichtjes in met de tapenade.
  7. Snijd de portobello in uiterst dunne plakjes en bekleed de bodem dakpansgewijs met halve plakjes bacon en de plakjes portobello. Steek er her en der salieblaadjes tussen, maar houd er wel enkele achter.
  8. Smeer nog lichtjes in met wat tapenade en bak het in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  9. Maak ondertussen de verschillende paddenstoelen schoon en bak deze mooi goudbruin in roomboter. Kruid met zout en peper en schep er de peterselie doorheen.
  10. Frituur de achtergehouden salieblaadjes enkele seconden in hete olie, zodat krokante chips ontstaat.
  11. Neem de plaattaart uit de oven, verdeel er de paddenstoelen over en spuit er dopjes van de truffelmayonaise op.
  12. Leg de saliechips erop en bestrooi nog met wat paddenstoelenpoeder.

Gebakken hertenbiefstuk met pastinaak en sponscake van paddenstoelen

Ingrediënten:

Voor de hertenbiefstuk en pastinaak:

  • 2 Pastinaken
  • 4 takjes tijm
  • 2 mooie hertenbiefstukjes à 180 gram
  • 2 theelepels truffeltapenade
  • 2 theelepels paddenstoelenpoeder Porcini
  • 2 eetlepels panko
  • 200 gram cantharellen
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje gesnipperde knoflook
  • 2 dl paddenstoelenroomsaus
  • Roomboter
  • Versgemalen peper
  • Fleur de sel
Voor de sponscake:

  • 125 gram kastanjechampignons
  • Scheutje olie
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 2 takjes geritste tijm
  • 2 theelepels paddenstoelenpoeder
  • 20 gram amandelpoeder
  • 1 eetlepels tarwebloem
  • 3 st. eiwit (maat M)
  • 2 eidooiers
  • Versgemalen peper
  • Zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  2. Maak de bloemkool schoon door het loof te verwijderen en snijd vervolgens van boven naar beneden in dikke plakken (ongeveer 5 centimeter dik).
  3. Verwarm de olijfolie in een grillpan en rooster de bloemkoolsteaks er in aan tot ze aan beiden kanten een mooi grillpatroon hebben.
  4. Leg in een ovenschaal, kruid met zout en peper en voeg de oregano, de roze peper en de blokjes boter toe.
  5. Plaats in de oven en laat rustig braden tot de bloemkool beetgaar is. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Schep er regelmatig de braadboter overheen.
  6. Trek voor de chimichurri de blaadjes van de oregano en doe samen met de olijfolie en de rest van de ingrediënten in de blender. Draai tot een grove pasta en breng op smaak met versgemalen peper en fleur de sel.
  7. Schep in een pot en zet koel weg.
  8. Serveer de bloemkoolsteaks met de chimichurri.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement