No meat steaks

Als je denkt aan een steak dan denk je aan vlees. Dat is verleden tijd! De ultieme verrassing deze kerst zijn de No meat steaks. Stoere groentegerechten van bloemkool, rode kool of witlof.

No meat steak van bloemkool

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote bloemkool
  • Scheutje olijfolie
  • 8 takjes oregano
  • 1 eetlepel roze peper
  • 4 flinke eetlepels roomboter
  • 1 dl olijfolie
  • ¼ bosje oregano
  • Bos koriander
  • 1 zoete ui (grofgehakt)
  • Sap en rasp van ½ limoen
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 schoongemaakte teentjes knoflook
  • 1 kleine jalapeñopeper (zonder zaadlijsten)
  • 8 takjes platte peterselie
  • Versgemalen peper
  • Fleur de sel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  2. Maak de bloemkool schoon door het loof te verwijderen en snijd vervolgens van boven naar beneden in dikke plakken (ongeveer 5 centimeter dik).
  3. Verwarm de olijfolie in een grillpan en rooster de bloemkoolsteaks er in aan tot ze aan beiden kanten een mooi grillpatroon hebben.
  4. Leg in een ovenschaal, kruid met zout en peper en voeg de oregano, de roze peper en de blokjes boter toe.
  5. Plaats in de oven en laat rustig braden tot de bloemkool beetgaar is. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Schep er regelmatig de braadboter overheen.
  6. Trek voor de chimichurri de blaadjes van de oregano en doe samen met de olijfolie en de rest van de ingrediënten in de blender. Draai tot een grove pasta en breng op smaak met versgemalen peper en fleur de sel.
  7. Schep in een pot en zet koel weg.
  8. Serveer de bloemkoolsteaks met de chimichurri.

No meat steak van rode kool

Ingrediënten:

  • 1 grote rode kool
  • 4 eetlepels hazelnootolie
  • 6 eetlepels grofgehakte hazelnoten
  • 1 gesnipperde rode ui
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ fles bietensap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels granaatappelpitjes
  • 8 takjes platte peterselie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Bereidingswijze:

  1. Verwijder eventuele minder mooie buitenste bladeren van de kool.
  2. Snijd de kool in plakken van ongeveer 3 centimeter dikte en leg in een ovenschaal.
  3. Voeg de gesnipperde ui, de tijm, de azijn en de helft van het bietensap toe en kruid rijkelijk met zout en peper.
  4. Plaats in de koelkast en laat zo’n 12 uur marineren. Draai elke paar uur om, zodat het goed de marinade opneemt.
  5. Neem uit de marinade en bewaar de marinade.
  6. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  7. Verwarm in een antiaanbakpan de hazelnootolie en bak er om en om de rode kool stevig in aan. Het mag echt wel kleuren. Blus af met de marinade, breng tegen de kook en leg dan de rode kool in een ovenschaal. Schenk er de marinade over en bestrooi met de gehakte hazelnoten.
  8. Laat zo’n 40-45 minuten braden in de oven.
  9. Reduceer ondertussen de rest van het bietensap met de basterdsuiker tot een siroop en laat afkoelen.
  10. Snijd de peterselie fijn en meng samen met de granaatappelpitjes door de
  11. bietensiroop. Als deze te dik is, kun je een beetje van het braadvocht van de rode kool toevoegen.
  12. Dresseer de steaks van rode kool op een schaal en lepel er een klein beetje braadvocht met de hazelnoten over.
  13. Lepel er rijkelijk de siroop met granaatappelpitjes over.

No meat steak van witlof

Ingrediënten:

  • 8 à 10 stronken witlof
  • 250 g uitgelekte kikkererwten
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 8 takjes verse tijm
  • 2 theelepels gladde mosterd
  • 24 verse laurierblaadjes
  • 4 eetlepels citroenolie
  • 2 handsinaasappels
  • 4 takjes platte peterselie (fijngesneden)
  • Versgemalen peper
  • Fleur de sel

Bereidingswijze:

  1. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden en snijd er de harde onderkant af.
  2. Verwijder enkele blaadjes aan de binnenkant van de gehalveerde stronkjes, zodat ze wat ‘holler’ worden vanbinnen.
  3. Hak de losgehaalde blaadjes, de kikkererwten en de pijnboompitten fijn met de blaadjes van 4 takjes tijm en kruid deze massa met zout en peper. Meng er de mosterd door.
  4. Vul de gehalveerde witlof met de gehakte massa en leg 2 witlofhelften op elkaar. Leg er 3 laurierblaadjes op en zet het geheel vast met keukentouw, zodat het een pakketje wordt.
  5. Verwarm de citroenolie in een braadpan en rooster de witlof rondom op een middelhoog vuur. Voeg 4 takjes tijm toe.
  6. Draai het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes braden.
  7. Rasp ondertussen de sinaasappels en voeg toe aan de witlof. Snijd de sinaasappels verder uit en voeg de partjes sinaasappel met het aanhangende sap en de peterselie toe aan de witlof.
  8. Kruid ten slotte nog lichtjes met fleur de sel en versgemalen peper.
  9. Laat je gasten zelf de witlof uitpakken aan tafel.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement