Exotische kerst 2020

Exoten mogen niet ontbreken tijdens de kerstdagen. Daarom lichten we graag een aantal producten voor je uit, geven we tips voor een exotische kerst en hebben we een aantal kerstwaardige recepten voor je verzameld.

Welke exoten zijn er?

Gedurende het jaar hebben we een aantal exoten standaard in het assortiment. Bijvoorbeeld ananas, mango, passievrucht en avocado. Maar er zijn ook veel exoten alleen beschikbaar in de decembermaand. Ontdek hieronder een aantal exclusieve kersttoppers:

exoten schaal groot
 • Carambola.  Staat ook wel bekend als sterfruit. De schil van de vrucht doet een beetje wasachtig aan en is eetbaar. Het vruchtvlees is heerlijk sappig en lichtgeel van kleur. De vruchten hebben een lichtzoete en frisse smaak.
 • Cranberry. Cranberry’s zijn kleine bessen, rond of ovaal van vorm. De kleur kan rood tot donkerrood zijn. Het vruchtvlees van de cranberry is wit, met een bitterzoete smaak.  Ze worden vaak in combinatie met wildgerechten en andere warme vruchten gegeten.
 • Granaatappel. Een iets vaker voorkomende exoot. Een granaatappel is een vrucht met een frisse, zoetzure smaak. De vrucht bestaat uit kleine pitjes die bedekt zijn met rood, doorzichtig vruchtvlees. Alleen de pitjes worden gegeten.
 • Kumquat. De kumquat is een citrusvrucht met een exotisch tintje. De oranje schil is, na het wassen, gewoon eetbaar. Qua uiterlijk te vergelijken met mini sinaasappels. De smaak komt daar ook bij in de buurt: kruidig en een beetje friszuur tot zoet.
 • Papaja. Een peervormige vrucht heeft een dunne schil die goudgeel is. Onder die schil is het sappige vruchtvlees oranjerood. De holle ruimte in het binnenste van de papaja is gevuld met zwarte pitjes.
 • Physalis. De physalis is een kleine, ronde bes met een oranje kleur. De vrucht staat ook bekend onder de naam Kaapse kruisbes of goudbes. De smaak van de physalis is zoetzuur, met binnenin kleine en zachte eetbare zaadjes.
 • Pitahaya. Wordt ook wel drakenfruit genoemd. Afhankelijk van de variëteit bevatten de vruchten wit of rood vruchtvlees (meestal wit), met een lichtzoet accent. In het vruchtvlees vallen de talrijke zwarte pitjes op. Die zijn eetbaar.
 • Tamarillo. Staat ook wel bekend als Boomtomaat. De rode kleur en ovale vorm doet namelijk denken aan een tomaat. Tamarillo is dan ook een vruchtgroente. De smaak is zoet en intens, maar vermijd de bittere schil die niet lekker is.
 • Tamarinde. Een vrucht met plakkerig vruchtvlees een pasta-achtige structuur. De smaak is wat zoetzuur en ideaal voor marinades en sauzen. De pitten die erin zitten zijn niet eetbaar.

Tips voor een exotische kerst

 1. Blauw. Exoten presenteren goed op de kleur blauw tijdens de feestdagen. Bezorg je de producten? Probeer dan blauwe disposables te gebruiken.
 2. Gemak. Kies voor gemak en kies voor ons nieuwe product: mango-passievruchtmousse pakket. Een samengesteld pakket voor het maken van een heerlijk snel nagerecht!
 3. Combineren. Alle exoten hebben een unieke bijzondere vorm of kleur. Zoek de juiste combinaties op en pak uit!
 4. Dranken en sappen. Exoten worden ook vaak gebruikt in dranken en sappen. Serveer een heerlijk exotisch drankje bij het eten. Ook in combinatie met een kleine hoeveelheid alcohol erg gewild.
 5. Salades. Bijna alle exoten smaken goed in een salade. Een groene salade vrolijk maken? Exoten zorgen voor een wow-effect door hun uitgesproken kleuren en vormen.
Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement