Appels, zo veel verschillen

Er bestaan ruim 7.000 verschillende soorten appels. Elk ras heeft zijn eigen smaak, vorm en toepassing. Sommige appels zijn heerlijk als handappel, waar andere weer ideaal zijn voor desserts en gebak. Ook qua smaak verschillen de appels. Hieronder vind je een greep uit het appel assortiment verdeeld op smaak; zoet, zoetzuur en zuur.

 

Zoete appels

Delcorf

appel delcorf 668298_b

Het vruchtvlees is roomwit, lekker sappig en friszoet. De frisse smaak is het best te omschrijven als anijsachtig. Een lekkere handappel, ook geschikt om appelmoes van te maken of in stukjes door een salade.

Dijkmanzoet

appel dijkmanzoet 3 kg ds 6643_b_t

Een middelgrote, groene appel, die geel kleurt wanneer hij rijp is.  Het vruchtvlees heeft een lichte droge structuur. Niet geschikt als handappel, maar wel om te drogen of om te verwerken in hete bliksem stamppot.

Cox’s Orange Pippin

ds3kg 84601

Dit is een oud appelras met een enigszins platronde vorm. De kleur is bleekgroen. Als ze rijp zijn verandert de kleur naar geel met een oranjerode blos met strepen. Het vruchtvlees is stevig, sappig en aromatisch van smaak.

Wellant

week 14 toegevoegd
ds3 668308

De klassiek rode blos, het rustieke uiterlijk en robuuste formaat maken van Wellant een opvallende verschijning. Door zijn intense aromatische smaak en fruitige geur is het een heerlijke appel.

Fuji (niet NL teelt)

Appel Fuji V2

Een sappige handappel met een rijke honingzoete smaak en stevige bite. Ook een ideale appel voor in desserts of gebak. Door zijn zoete smaak heb je minder suiker nodig.

Braeburn

appel braeburn 65-75 63648_t_b

De Breaburn heeft een tamelijk groot en kegelvormige vorm. Het vruchtvlees is stevig, knapperig en sappig. Een heerlijke handappel die ook geschikt is voor salades, taarten en appelmoes.

Zoetzure appels

Elstar

appel elstar 842070_a_t

De Hollandse Elstar is de bekendste en meest gegeten handappel van eigen bodem. Het is een kruising tussen de Golden Delicious en Ingrid Marie. Ze hebben een sappige en knapperige bite met roomwit vruchtvlees.

Rode topaz (biologisch)

appel topaz rode sch4 295485_c

Een stevige, frisse en sappige appel die te vergelijken is met een Elstar. De Rode Topaz appel heeft bijna nooit last van ziektes en is daarom ook zeer geschikt om biologisch te telen.

Jonagold

appel jonagold los 586690_t_a

De Hollandse Jonagold is de enige appel die jaarrond verkrijgbaar is. Het is een handappel die onder de ideale omstandigheden heel lang te bewaren is. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig.

Golden Delicious

appel golden delicious V3

Het vruchtvlees is lekker stevig en bevat weinig sap. Ze hebben een groengele kleur en worden tijdens het rijpen steeds geler met een rode blos. Naast handappel ook geschikt als gebaksvulling. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar.

Kanzi (niet NL teelt)

Appel Kanzi zk 1,5kg 211367_t_b

De frisrode Kanzi appel heeft een unieke zoetzure smaak. Het is een kruising tussen de sappige Gala en de friszoete Braeburn appel. De Kanzi handappel heeft een knapperige bite en is het perfecte tussendoortje.

Pink Lady (niet NL teelt)

Appel Pink lady v2

Een zoetzure handappel met een knapperige en sappige bite. De smaak wordt ook wel omschreven als een aroma tussen bosaardbeien en vanille met het verfrissende van lychees. Ideaal uit de hand, maar ook voor salades of desserts.

Zure appels

Granny Smith

appel granny smith v3

Oorspronkelijk komt de Granny Smith uit Australië. Rond 1895 kweekte oma Maria Ana Smith daar de eerste Granny Smith appels. Deze felgroene appel heeft een knapperige bite en een friszure smaak. Ideaal voor salades.

Goudreinette

Appel goudreinet 75-85 4377_t_b

De kleur van deze appel is groen tot groengeel met een rode blos. Het is een stevige appel met een knapperige bite en friszure smaak. De schil is vaak wat ruw. Doordat hij stevig en zurig is, is deze appel ideaal om te verwarmen. Het is één van de weinige appelsoorten die bij verhitting zijn smaak en structuur behoudt. De Goudreinet is dan ook bij uitstek de appel om een lekkere appeltaart of appelmoes van te maken, maar ook geschikt als handappel en in salades.

Junami

appel junami 8551881_t_a

De appel heeft een fraaie helderrode tot enigszins donkerrode schil. Het vruchtvlees van deze frisse handappel heeft een fijne textuur met een goede bite. Ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld appelsap.

Santana (biologisch)

appel santana bio los 671880

De Santana appel is een echt Hollands herfstras. Het is een knapperige en sappige handappel met een friszure smaak. Voor mensen met een appelallergie is de Santana een uitkomst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit ras geschikt is bij milde appelallergie. De Santana handappels worden biologisch geteeld.

Smeding Groenten en Fruit maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte content op social media en via derde partijen tonen. Privacy statement