Onze telers

Bij Smeding vinden we het belangrijk dat we onze telers door en door kennen. Zo weten we wat hun mogelijkheden zijn, en kunnen we dé schakel tussen onze leveranciers en klanten zijn.

  • Zilte groenten van Hans Elenbaas

    Als 11-jarige jongen ging Hans Elenbaas, samen met zijn broer Dirk, zeegroenten snijden in de Oosterschelde. Deze hobby groeide in 1996 uit tot een bedrijf. Ze zijn dé specialist op het gebied van zeegroenten. Alles komt uit de zee, want dit zorgt voor de unieke en zilte smaak.

    Zilte zaligheid
    Uit Nederland komen naast de zeekraal en lamsoren vooral de zeewieren. Ook komen veel zeegroenten uit Frankrijk. Het snijden van zeekraal en lamsoren is daar zelfs een officieel beroep. De exoot onder de zeegroenten, de zeebanaantjes, komen uit Australië.

    Lamsoren
    Lamsoren groeien op hogere delen van de schorren. Een schorre is een begroeit gebied buiten de dijken aan de kust. Schorren worden beïnvloed door eb en vloed. De oogst is arbeidsintensief en gebeurt met de hand en een puntmesje. Het is zwaar werk, omdat de schorren moeilijk begaanbaar zijn. Oogsten kan alleen tijdens eb.

    Uit de natuur
    Volgens Hans Elenbaas is de teelt van zeegroenten prachtig werk om te doen. Je zit midden in de natuur en groenten rechtstreeks uit de natuur zijn fantastisch lekker.

  • Tomaten van kwekerij It Wiid

    In kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier worden tomaten op een duurzame manier geteeld voor Smeding. In deze bijzondere kwekerij staat passie voor mensen en tomaten centraal.

    Duurzame tomaten
    De tomaten worden duurzaam geteeld. Er worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals de sluipwesp. Voor de gewasberegening wordt regenwater gebruikt, dat opgevangen wordt in een groot bassin naast de kas. Daarom hebben de tomaten het Milieukeur certificaat gekregen.

    Zoete cherrytomaatjes
    Speciaal voor Smeding kweekt It Wiid zoete cherrytomaatjes. De naam zegt het al! De smaak is lekker zoet en uniek met een knapperige bite. Lekker om zo op te eten en een feest in elke salade.

    Bijzondere medewerkers
    In de kassen in Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. It Wiid is namelijk een sociale werkvoorziening van Empatec en Pastiel. Hier re-integreren mensen op de arbeidsmarkt. Mensen met bijvoorbeeld een uitkering groeien door naar een betaalde baan.

    Leerzaam
    De medewerkers leren veel: een gezellig praatje maken met collega’s, de hele dag doorwerken en op tijd komen. Maar ze leren ook alle facetten van het vak: de planten goed verzorgen, tomaten plukken en sorteren.

  • Vruchtgroenten van Kwekerij Osdorp

    Eén van de telers van Smeding is Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp in Amsterdam. Hier worden bijzondere vruchtgroenten duurzaam en volgens de normen van Milieukeur geteeld.

    Filosofie
    Centraal in de filosofie van Kwekerij Osdorp staat het telen van bijzondere vruchtgroenten:

    • Met smaak
    • Gebaseerd op de seizoenen
    • Zo duurzaam mogelijk


    Stadslandbouw
    De teelt wordt ook wel stadslandbouw genoemd, want deze kwekerij ligt binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.

    Sociale duurzaamheid
    De kwekerij biedt zorgvragers, zoals verslaafden, dak- en thuislozen, een dagbesteding. Naast een vergoeding krijgen de medewerkers iedere dag een gezonde maaltijd met veel verse groenten uit eigen kas. Sociale duurzaamheid dus.

    Duurzame teelt

    Sociale duurzaamheid gaat bij Kwekerij Osdorp hand in hand met een duurzame teelt. Zo wordt er geteeld op een natuursubstraat van kokos.

    Bijzondere groenten
    Elke chef-kok kan zijn hart ophalen aan de bijzondere vruchtgroenten van Kwekerij Osdorp. Je vindt er naast de heerlijke tomaten ook tijgeraubergines en puntpaprika’s.

  • Slasoorten van Adrie van den Einden

    Al 4 generaties lang teelt de familie van den Einden uit het Brabantse Leirop de heerlijkste slasoorten. Adrie van den Einden richt zich volledig op duurzaamheid en kwaliteit. De meeste slasoorten zijn dan ook Milieukeur gecertificeerd en vallen onder het merk Mijnboer.

    Koester de bodem
    Op meer dan 100 hectare grond krijgen de rucola, spinazie en babyleaf sla alle ruimte om te groeien in de vollegrond. Aan de grond besteden ze veel aandacht: goede compost en groenbemesting. Tijdens de groei worden de planten voortdurend gecontroleerd. Zo krijgen alle slasoorten een optimale smaak en lekkere bite.

    Waterbesparing
    Met peil-gestuurde drainage wordt overtollig water vastgehouden in de lichte zandgrond. Zo kunnen de plantjes in een drogere periode ook goed groeien. Beregenen wordt in de nacht gedaan. Dan is de verdamping het laagst.

    Wisselen met gewassen
    De teelt van de verschillende slasoorten wordt steeds gerouleerd. Zo voorkomen ze bodemziekten en uitputting.

    ’s Morgens op het land en ’s avonds op je bord
    Iedere dag worden de slasoorten vroeg in de morgen geoogst. Direct na de oogst worden de bladgroenten zorgvuldig gewassen, gedroogd en verpakt. Oogsten doet van den Einden alleen op bestelling. Dus altijd vers!

  • Asperges van Will Teeuwen

    Al 3 generaties lang teelt de familie Teeuwen uit Helden vol passie en liefde asperges. Teboza heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. In de perfecte zandgronden in Limburg worden allerlei soorten asperges geteeld.

    Ideale temperatuur
    In Limburg is de temperatuur precies goed voor de aspergeteelt. Het moet minimaal 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien.

    Met de hand geoogst
    Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt iedere asperge met de hand gestoken. Oogsten doen Will Teeuwen en zijn team op bestelling. Zo ben je zeker van superverse asperges van het land!

    EKO asperges: puur van smaak
    Biologische asperges worden op de meest natuurlijke manier geteeld. Voor de bemesting wordt natuurlijke compost gebruikt, gemaakt van tuinafval. Er wordt niet gespoten tegen beestjes, schimmels of onkruid. Er komt dus veel handwerk aan te pas als het gaat om wieden. Dit resulteert in asperges met de meest pure en originele smaak!

    No waste
    Asperges zijn een echte no waste groente, want de hele asperge is bruikbaar. Schillen, uiteinden en kookvocht zijn de perfecte basis voor soepen en sauzen.

  • Vollegrondsgroenten van Gerjan Snippe

    In de Flevopolder, vlakbij het plaatsje Zeewolde, vinden we Bio Brass. Op de uitgestrekte vlakten van de voormalige vruchtbare zeebodem teelt biologische boer Gerjan Snippe heerlijke vollegrondsgroenten. Zoals bieten, koolsoorten, pastinaken en pompoenen.

    Biologische teelt
    Eigenlijk is Gerjan Snippe een boer als alle anderen. Alleen gebruikt hij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het belangrijkste én de basis van de biologische teelt is de afwisseling van gewassen. Daardoor worden de groeiomstandigheden voor de plant zo goed dat hij zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest kan.

    Nieuwste akkerbouwtechnieken
    Bio Brass is een modern bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste akkerbouwtechnieken. Ze werken op basis van gps-techniek. De tractoren weten tot op een centimeter nauwkeurig waar ze moeten rijden. Doordat ze steeds op dezelfde sporen rijden, wordt de grond waarop de groenten groeien niet verhard. De plant heeft zo alle rust en ruimte om goed te groeien.

    Schoffelen met gps
    Zelfs schoffelen gebeurt via gps. Omdat de schoffels precies weten waar de plantjes staan, kunnen ze dichterbij de plantjes komen. Zo krijgt onkruid nog minder kans.

    Natuurlijke gewasbescherming
    Ook voor natuurlijke vijanden heeft Bio Brass slimme oplossingen. In het voorjaar gaan de koolplanten bijvoorbeeld onder een soort gaas om ze te beschermen tegen de koolvlieg.

  • Hardfruit van Djûke van der Maat

    Boerderij Nieuw Slagmaat ligt op de grens van Utrecht, Houten en Bunnik. Op zoveel mogelijk manieren wordt er milieubewust te werk gegaan en dat proef je! Op de boerderij van Djûke van der Maat werken ze vanuit de gedachte dat ook volgende generaties profijt moeten hebben van de vruchtbaarheid van de bodem en de bijzondere omgeving.

    

Milieubewust
    Nieuw Slagmaat is een traditioneel bedrijf in een modern jasje. In de boomgaard telen Djûke van der Maat en haar team op een hele milieubewuste manier fruit. Daarvoor zijn ze beloond met het Milieukeur certificaat.

    Appels & peren van de boomgaard
    Vanaf het erf zijn de 2 boomgaarden zichtbaar. De rijen bomen lijken bijna oneindig. Op boerderij Nieuw Slagmaat groeien veel verschillende soorten (hard)fruit. Smeding heeft appels en peren van Djûke van der Maat in het assortiment.

    Natuurlijke gewasbescherming
    De grootste winst behalen ze met de inzet van natuurlijke vijanden:

    • Nestkasten voor torenvalken tegen de muizen
    • Verblijfsplaatsen voor de oorwurm om bladluis te bestrijden
    • Uitzetten van roofmijt om roestmijt en spint te bestrijden

    Nuttige insecten blijven leven, zoals lieveheersbeestjes en de gaasvlieg. Zo creëren ze een biologisch evenwicht.

    Winnaar
    In 2013 werd Djûke benoemd tot top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 mocht ze in Brussel de Europese Innovation Prize for Women Farmers ontvangen. In 2015 heeft Djûke de Youth Food Movement Academie met veel plezier voltooid.

  • Pruimen van Federik Bunt

    Het fruitteeltbedrijf van Frederik Bunt is gevestigd in Slijk-Ewijk in Gelderland. Het is een echt familiebedrijf en opgericht door zijn opa in 1926. Op ruim 6 hectare teelt hij de lekkerste Mijnboer pruimen.

    Werken in en met de natuur
    Frederik Bunt geniet van het werken in én met de natuur. Het kernwoord in de teelt is voor hem balans. Door de balans in groei, dracht, vocht en voeding krijg je heerlijke pruimen.

    Pruimenrassen
    Frederik Bunt teelt verschillende pruimenrassen:

    • Reine Victoria pruimen
    • Opal pruimen
    • Wijnpruimen

    Vruchtbare grond
    De grond waarop Frederik Bunt zijn pruimen teelt is lichte rivierklei. Een zogenaamde overslaggrond, die goed ontwatert en heel vruchtbaar is.

    Eerste Milieukeur gecertificeerde pruimenteler
    Deze aanpak werpt zijn vruchten af, want in 2012 mocht Frederik Bunt zich de eerste Milieukeur gecertificeerde pruimenteler van Nederland noemen. Bij het Milieukeur certificaat staat balans met de natuur centraal. Dat past perfect bij zijn bedrijf.

    Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
    Om het Milieukeur certificaat te behalen heeft Fredrik Bunt nestkastjes opgehangen. Ook heeft hij zijn middelenadministratie nog beter op orde gebracht. Hij werkt zoveel mogelijk met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijt en torenvalk. Die eten insecten uit de boomgaard.

  • Kersen van Rob Janssen
    Kersen van Rob Janssen

    Rob Janssen teelt de lekkerste kersen in Deest. Het fruitteeltbedrijf is al meer dan 50 jaar een echt familiebedrijf. De kersen zijn Milieukeur gecertificeerd en hiermee zijn ze de eerste van Europa.

    Perfecte smaak
    Ze laten de kersen zo lang mogelijk rijpen zodat de smaak perfect is. Hierdoor zijn ze niet de vroegste, maar wel de allerlekkerste! Deze donkerrode kersen hebben een lekkere bite en zijn zoet van smaak. De ultieme smaakrassen, zoals de Kordia en Regina hebben veel vruchtvlees.

    Modernste teeltmethodes
    Deze kersen worden met passie geteeld volgens de modernste teeltmethodes. Op zo’n 6 hectare worden de kersen veilig afgeschermd van weersinvloeden, zoals regen en hagel. Maar ook van vogels.

    Bloei & oogst
    De bloei is een belangrijke periode. Binnen 2 weken moeten de bloemen bestoven worden. Het oogstseizoen is kort en hevig. De kersen worden geplukt van half juli tot eind augustus. Sorteren wordt met de hand gedaan. Dus je bent altijd zeker van topkwaliteit.

    Optimaal teeltplan
    In een teeltplan heeft de familie Janssen de kersenteelt nauwkeurig vastgelegd. Veel bemesting is bijvoorbeeld niet goed voor de kersenboom. Door minder te bemesten stopt de boom alle energie in het steenfruit en dus niet in de groei van boom zelf. Minder mest betekent dus een betere oogst!

  • Paddenstoelen van Koolen

    Koolen Champignons is een echt familiebedrijf. Naast vader Leo werken zijn zoons Teun en Koen Koolen ook actief in het bedrijf. Smaakvolle en duurzame paddenstoelen zijn het resultaat van een kweekproces dat puur natuur verloopt.

    Moderne kwekerij
    Koolen Champignons is de enige Noord-Hollandse champignonkwekerij: een unieke combinatie van een champignon- en akkerbouwbedrijf. De kwekerij is Milieukeur gecertificeerd en de meest moderne kwekerij van Europa.

    Natuurlijke voedingsbodem
    Champignonteelt is van nature al milieuvriendelijk. Ze gebruiken bijna alleen restmaterialen uit andere sectoren:

    • Stro is een bijproduct van graanteelt
    • Gips van de productie van kunstmest
    • Paarden- en kippenmest is een restproduct

    Puur natuur
    Omdat de champignontelers hygiënisch en geordend werken, is er tijdens de groei geen bestrijdingsmiddel nodig. Dat houdt de paddenstoelen vrij van schadelijke stoffen, maar ook de compost waarop ze groeien. Het resultaat is dat je alleen de pure smaak van paddenstoelen proeft.

    Milieuvriendelijk
    Ook is er bij Koolen Champignons veel aandacht voor het gebruik van:

    • Groene stroom
    • Recyclen van afvalwater
    • Milieuvriendelijkere verpakkingen

    Innovatief oogstsysteem
    Elke dag worden de grootste champignons geoogst. Zo krijgen de kleinere ruimte om verder te groeien. Het plukken gebeurt met de hand. Zo worden de champignons onbeschadigd en zonder restjes aarde van hun bedjes gehaald.

    De plukkers sorteren de champignons meteen op kwaliteit, gewicht en grootte. Om de kwaliteit en de versheid van de champignons te garanderen, worden ze direct na de pluk verpakt en op een koele plaats bewaard.

  • Cressen van Koppert Cress

    Koppert Cress is dé specialist in cressen. Cressen hebben elk hun eigen, verrassende invloed op je zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie: er is een cress voor alle toepassingen.

    Duurzame teler
    In 2011 ontving Koppert Cress de titel ‘Meest duurzame teler’. Het is het enige tuinbouwbedrijf in Nederland dat SQF gecertificeerd is.

    Modernste kas in tuinbouw
    De kas in Monster behoort tot de modernste constructies in de tuinbouw. De 2,3 hectare wordt optimaal benut en het klimaat is altijd stabiel. Ze maken gebruik van de laatste ontwikkelingen in de duurzame tuinbouw:

    • Zonnecellen op het dak
    • Terugwinning van warmte
    • Warmteopslag in de bodem
    • Led verlichting
    • Semi-gesloten kassysteem

    Windenergie
    Op het dak staan windturbines. Monster ligt maar 5 kilometer van de zee, dus het waait altijd. De elektriciteit die met de windturbines wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de led verlichting.

    Biologische gewasbescherming
    Koppert Cress maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als bestrijding van insecten nodig is, worden biologische middelen ingezet. Zoals de natuurlijke vijanden van schadelijk insecten. Schimmels krijgen geen kans door:

    • Strikte hygiënemaatregelen
    • Snelle teelt
    • Wisseling van gewassen

    Met UV straling worden de tafels ontsmet voordat ze opnieuw de kas ingaan.

  • Vollegrondsgroenten van Kernel
    Teler vollegrondsgroenten van Kernel

    In een vallei in het Spaanse Almeria teelt Kernel biologische vollegrondsgroenten. Op 270 hectare grond worden sla, bloemkool, broccoli, andijvie, bleekselderij, venkel en baby bladgroenten geteeld.

    Biologische vollegrondsgroenten
    Het familiebedrijf Kernel is opgericht in 1982 en staat onder de bezielende leiding van José Luis. In 1997 gingen ze van start met het telen van biologische groenten. De boerderij, El Cortijo del Fraile, ligt midden in het natuurpark van Cabo de Gata in Almeria. Het park heeft een totale oppervlakte van 725 hectare. Hiervan wordt 270 hectare gebruikt voor biologische teelt.

    Perfecte ligging
    De ligging van de boerderij is perfect voor biologische teelt. De boerderij ligt aan zee. Iedere dag waait de frisse zeewind over het land. Dit houdt insecten en ongedierte op afstand. In de omgeving zit geen andere boerderij. Van kruisbesmetting is dan ook geen sprake.

    Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
    Omdat de vallei een beschermd natuurgebied is, worden er alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Afval is er nagenoeg niet. Kernel probeert de vollegrondsgroenten voor de teelt te verkopen. 90% van de groenten staan al op naam als ze geplant worden.

  • Citrus & meloenen van Bollo

    Het Spaanse familiebedrijf Bollo teelt al sinds 1922 het zonnigste citrusfruit en meloenen. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de 3de generatie. En ook de 4de generatie heeft de eerste stappen in dit familiebedrijf gezet.

    Beste kwaliteit
    Bollo staat altijd voor het bieden van de beste kwaliteit. Het hele proces van zaadje tot oogst wordt gecontroleerd. Daarom heeft Bollo bijvoorbeeld één van de belangrijkste zaadbanken van Piel de Sapo meloenen in Europa. En werken ze nauw samen met verschillende zaadbedrijven.

    Eigen plantages
    De eigen plantages in Spanje en Brazilië zijn geselecteerd op een optimaal klimaat en bodem. Zo is de zonligging perfect. Bollo werkt met de nieuwste landbouwtechnieken en met respect voor het milieu. Via een eigen bron krijgen de bomen en planten water.

    Met de hand geoogst
    Alleen het fruit dat echt rijp is, wordt met de hand geoogst. Zo is de smaak optimaal. Daarna wordt elke vrucht gecontroleerd. Onder andere op vorm en kleur.

    Dezelfde dag op transport
    De vruchten die ´s ochtends zijn geoogst, gaan dezelfde avond nog op transport. Zo ben je zeker van supervers citrusfruit en meloenen van topkwaliteit.